Loading...

Szenítés, cementálás, betétedzés, nitrocementálás

A védőgáz-generátorainkban előállított védőgáz összetételét folyamatosan elemezzük, így a zárt rendszerű kamrás, védőgázas kemencéinkben az oxigén-szondás szabályzású atmoszférákban a Carbon-potenciál akár 0,01% pontossággal beállítható. Így a betétben edzhető acélok, illetve egyes alacsonyan ötvözött acél felületének széntartalma nagy pontossággal kialakítható, legyen az szén-visszapótlás, vagy felszenítés, ezután pedig a zárt rendszerű kamrás védőgázas kemencéinkben az edzés, vagy anélkül lehűtés a vevő igényének megfelelően történhet meg. A védőgázas technológiának köszönhetően elkerülhető a revésedés és a lágyfoltosodás.

Egyes alacsonyan ötvözött acélminőség esetében a felületi réteg kialakításához nem elegendő a felület „egyszerű” szenítés a kemény réteg kialakulásához nitridekre is szükség van, ilyenkor a kemence atmoszférához ammóniát adagolunk, szabályozott mértékben (a beáramló védőgáz mennyiségének maximum 5%-a), így akár automata acél  esetében is elérhető egy magasabb felületi keménységi érték.

További technológiai információk az alábbi linken: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ac%C3%A9l#K.C3.A9rges.C3.ADt.C5.91_elj.C3.A1r.C3.A1sok